AYBÜ-ASBÜ Erasmus Konsorsiyumu öğrenci staj hareketliliği başvuruları ASBU Uluslararası Ofise yapılacak olup hareketlilik yapmaya hak kazanan adayın işlemleri AYBU tarafından yapılacaktır.
Daha önce hareketliliği olmayan bölümlerin öğrencileri önceliklendirilecektir.
Hareketlilik yapmaya hak kazanan adayın 30 Mayıs 2023 tarihinden önce hareketliliğini tamamlayıp dönmüş olması gerekmektedir.
Süreç takvimi aşağıdaki gibi işleyecektir.
İlan tarihi
|
14 Aralık 2022 |
Başvuru tarihi
|
14 Aralık 2022
|
Son başvuru tarihi
|
18 Ocak 2023
|
Değerlendirme sonucu ilanı
|
20 Ocak 2023
|
İtiraz için son tarih
|
27 Ocak 2023
|
Feragat için son tarih
|
3 Şubat 2023
|
Kazandığı ilan edilen öğrencilerin alacağı hibeler, sadece aday öğrenciler Uluslararası Ofis tarafından ilan edilen şartları tam olarak yerine getirdiği takdirde hak edilmiş sayılır. Bu adaylar Üniversitemizle sözleşme imzalayıncaya kadar sadece aday olarak kabul edilirler. İlan edilen tarihlerde katılınması gereken toplantı, teslim edilmesi gereken evrak vs. gibi aday öğrencilerin yapmaları gereken hususlarda mücbir bir sebep belgelemeden sorumluluklarını yerine getirmeyen adayların hibeleri yedek adaylara aktarılabilir veya tümden iptal edilebilir. Uluslararası Ofis tarafından duyurulmuş sorumlulukları yerine getirmeyen adaylar haklarından feragat etmiş kabul edilirler. Hibe kazanan asil ve yedek tüm adayların Uluslararası Ofis tarafından yapılacak olan toplantıya katılımı zorunludur.
Değerlendirmede esas alınacak dil puanı üniversitemiz Yabancı Diller Yüksekokulunun yapmış olduğu Erasmus Dil sınavından elde edilen puandır.
BAŞVURU AŞAMASINDA İSTENEN BELGELER.
1- Erasmus Staj Hareketliliği Başvuru Formu
2- Transkript (Lisans için Genel Akademik Not Ortalaması 2,20’nin altında olan öğrencilerin başvurusu geçersiz kabul edilecektir.)
3- Yabancı Dil Sınav Sonucu (Sınav sonucunuz Ofisimizde mevcuttur. EK belgeye gerek yoktur. İngilizce Dil Sınav Sonucu 70’in altında olan öğrencilerin başvurusu geçersiz kabul edilecektir.)
Programa seçilen asil ve yedek adaylara ilişkin liste, ASBU Erasmus Koordinatörlüğü web sayfasında ilan edilecektir.
Lisans programlarının ilk dönemlerini bitirmemiş öğrenciler Erasmus öğrenim hareketliliği faaliyetinden yararlanamaz.
Lisans programlarının birinci sınıfının 2. dönemini ifa eden öğrenciler başvuruda bulunabilir.
Yüksek Lisans veya Doktora öğrencilerinin ilk dönemini ifa eden öğrenciler başvuruda bulunabilir.
Yüksek Lisans 1. Sınıf 1. Dönem öğrencilerinin değerlendirmesinde Genel Akademik Not Ortalaması yerine lisans mezuniyet ortalaması esas alınır.
Doktora 1. Sınıf 1. Dönem öğrencilerinin değerlendirmesinde Genel Akademik Not Ortalaması yerine yüksek lisans mezuniyet ortalamaları esas alınır.
ERASMUS ÖĞRENİM HAREKETLİLİĞİ DEĞERLENDİRME KRİTERLERİ
Öğrenci seçimi kriterleri ve hesaplamada kullanılacak puan veya oranları aşağıdaki gibidir.
1. Akademik başarı düzeyi (% 50, Genel Akademik Not Ortalaması Lisans düzeyinde 2,20’nin, Lisansüstü düzeyde 2,50’nin altında olan öğrencilerin başvurusu kabul edilmemektedir.)
2. Yabancı dil seviyesi (% 50)
Öğrenci seçimlerinde Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Yabancı Diler Yüksekokulu tarafından uygulanan Erasmus+ Dil sınavından alınan puanla Genel Akademik Not Ortalamasının aritmetik ortalaması esas alınır. Dil yeterliliği ve dil düzeyi belirlenirken gidilecek olan kurumla yapılan anlaşmadaki yabancı dil esas alınır. Anlaşmanın yapılmasının gerekmediği staj başvurularında gidilecek ülkenin resmi dilinin yeterlik ve düzeyi esas alınır. Gidilecek kurumda söz konusu ülkenin resmi dili dışında bir dil kullanılmaktaysa bu durumda başvuru esnasında ilgili kurumdan bu dille staj yapılabileceğine ilişkin yazılı bir belge sunulması gerekir.
Dil düzeyi belirlenirken Üniversitemizin Erasmus+ kapsamında ilgili yılda düzenlediği ilgili Dil sınavlarının sonucu esas alınır. Bu sınava girme şansı bulunmadığını belgeleyebilen adayların Üniversitemizin Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından düzenlenmiş Yeterlik Belgelerinden birini sunması mümkündür. Başvuruda sunulacak İngilizce Yabancı Dil belgesi puanı 100 üzerinden 70’den az olamaz.
3. Şehit ve gazi çocuklarına (+10) (sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı katılımcılar için uygulanır)
4. Engelli öğrenciler için (engelliliğinin belgelendirilmesi koşulu ile) (+10)
5. 2828 Sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu Kapsamında haklarında koruma, bakım veya barınma kararı alınmış öğrencilere yükseköğretim kurumu tarafından uygun görülen miktarda ilave puan (+10)
6. Başvuru esnasında staj yeri kabul mektubu sunan öğrencilere yükseköğretim kurumu tarafından uygun görülen miktarda ilave puan (+10)
7. Daha önce Hayatboyu Öğrenme Programı veya Erasmus+ kapsamında yükseköğrenim öğrenim veya staj hareketliliğinden hibeli veya hibesiz yararlanmış öğrenciler için daha önce yararlanılan her bir faaliyet için (– 10) puan azaltma
8. Vatandaşı olunan ülkede hareketliliğe katılma durumunda (– 10) puan azaltma
9. Seçildiği halde, süresinde feragat bildiriminde bulunmaksızın hareketliliğe katılmama durumunda, (– 10) puan azaltma
10. Hareketliliğe seçilen öğrenciler için: (Hareketlilikle ilgili olarak düzenlenen toplantılara/eğitimlere mazeretsiz katılmama durumunda, öğrencinin yapacağı sonraki başvurularda) (– 10) puan azaltma11. Dil sınavına gireceğini beyan edip, mazeretsiz girmeme durumunda, öğrencinin yapacağı sonraki başvurularda (– 10) puan azaltma
HİBELER:
Öğrenci hareketliliği faaliyetlerinin gerçekleştirilebileceği ülkeler hayat standardı düzeylerine göre 2 gruba ayrılmış ve ülke grupları için aylık Staj Hareketliliği hibeleri belirlenmiştir. Ülke grupları ve bu ülkelere gidecek öğrencilere verilecek aylık hibe miktarları aşağıdaki tabloda yer almaktadır:
Ülke Grupları |
Hareketlilikte Misafir Olunan Ülkeler |
Aylık Hibe Staj (Avro) |
1. ve 2. Grup Program Ülkeleri |
Birleşik Krallık*, Danimarka, Finlandiya, İrlanda, İsveç, İzlanda, Lihtenştayn, Lüksemburg, Norveç, Almanya, Avusturya, Belçika, Fransa, Güney Kıbrıs, Hollanda, İspanya, İtalya, Malta, Portekiz, Yunanistan, |
600 |
3. Grup Program Ülkeleri |
Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Hırvatistan, Letonya, Litvanya, Macaristan, Makedonya, Polonya, Romanya, Sırbistan, Slovakya, Slovenya, Türkiye |
400 |
KONTENJANLAR:
Daha önce Erasmus hareketliliğinden öğrencileri istifade edememiş üniversitemizdeki bölümlere/programlara öncelik verilmek suretiyle değerlendirme yapılacaktır.
Staj Hareketliliği için 1 asıl, 2 yedek kontenjan tahsis edilmiştir.
Program ülkeleri arasında staj hareketliliği için öğrencilere gidiş-dönüş seyahatleri için ayrıca destek verilmemektedir.
ÖZEL KOŞULLAR:
· Hareketlilik süresinin asgari sürenin altında olması durumunda (60 günden az olması durumunda) söz konusu hareketlilik için hibe ödemesi yapılmaz. Öğrencinin erken dönmesini zorunlu kılacak mücbir bir sebep yoksa, öğrencilerin kendi istekleriyle hareketliliklerini sona erdirmeleri halinde, asgari faaliyet süresi şartına uygun olmaması nedeniyle, öğrenci tarafından hibe iade edilir.
· Öğrencilerin, mücbir sebeplerle (zorunluluk nedeniyle; ailevi sebepler, sağlık sebepleri, doğal afet gibi) planlanan hareketliliğin erken sonlandırılması gerektiği durumlarda öğrencilerin, bu durumlarını önceden Erasmus Ofisiyle iletişime geçerek, Erasmus Ofisine bildirmeleri gerekmektedir. Durumun mücbir bir sebepten kaynaklanıp kaynaklanmadığına ilişkin onay, Koordinatörlüğümüzce gerekli mercilerle görüşülerek alınacaktır. Durumları mücbir sebep olarak değerlendirilen öğrencilerin yurtdışında kaldıkları süre karşılığı hibe miktarı kendilerinde bırakılmak üzere, fazladan ödenen hibenin iadesi istenir.
· Engelli / özel ihtiyaç sahibi öğrencilerimizin programa seçilmeleri halinde, kendilerine ek hibe desteği sağlanabilecektir. Ek hibe oranı, alınacak toplam Erasmus hibesini geçemez. Özel ihtiyaç desteği hakkında ayrıntılı bilgi, Koordinatörlüğümüzden alınabilir.
· Bu ilanda öngörülmeyen hususlarda süreç içerisinde yeni bir gelişme ortaya çıkması halinde, ilgili yılın Erasmus uygulama el kitabına uygun olarak Üniversitenin Değişim Komisyonu yeni bir karar alıp uygulama yetkisine sahiptir.