2019-2020 ERASMUS+ ÖĞRENİM HAREKETLİLİĞİ 2020 BAHAR DÖNEMİ İLANI
(KA103-2019 Projesi)
Erasmus + Programı kapsamında 2019-2020 akademik yılı Güz Dönemi için Öğrenci Öğrenim Hareketliliği çerçevesinde Üniversitemizden hareketliliğe katılmak isteyen öğrencilerimiz, 27 Kasım 2019 tarihine kadar Üniversitemiz Uluslararası Ofisine başvuruda bulunabilirler. Başvuruda bulunacak olan öğrencilerimizin kendi akademik birim koordinatörleriyle görüşerek başvurmak istedikleri üniversitelerin ilgili programlarındaki dersleri incelemeleri ve tercih yaparken bu durumu göz önünde bulundurmaları gerekmektedir. Öğrencilerimiz üniversitemizin anlaşmalı olduğu üniversiteler arasından birden fazla tercihte bulunabilirler. Başvuru formunu lütfen tıklayarak indiriniz!
Bu ilan kapsamında gerçekleştirilecek hareketlilik 2019-2020 akademik yılındaki faaliyetleri kapsamaktadır. Bu tarih aralığı dışında gerçekleştirilen hareketlilikler, hiçbir şekilde bu ilan kapsamında değerlendirilemez. Faaliyete katılım sağlanabilecek dönem, 2019-2020 Bahar Dönemi olduğundan öğrencilerimiz hareketliliğe sadece 2019-2020 Güz Dönemi için katılabilirler.
Her bölümden yeteri kadar başvuru olması halinde mevcut hibenin tüm bölümlerden yapılan başvurulara eşit olarak dağıtılması esas alınacaktır. Bu durumda başvuran öğrenciler kendi akademik birimlerinden yapılan başvurular içerisinde bir değerlendirilmeye tabi tutulacaktır. Bölümlerden yeteri kadar başvuru olmaması halinde ise başvuru yapılmayan ya da yetersiz başvuru yapılan bölümler içi ayrılmış kontenjan diğer bölümlere aktarılabilecektir. Başvurularda öncelikli olarak lisans düzeyinden öğrencilerin başvuruları değerlendirilecektir. Lisans düzeyinde yeteri kadar uygun başvuru olmaması halinde lisansüstü öğrencilerin başvuruları değerlendirmeye alınabilir.
Değerlendirmede esas alınacak dil puanı üniversitemiz Yabancı Diller Yüksekokulunun yapmış olduğu dil sınavından elde edilen puandır. Bu puana sahip olmayan öğrenciler başka bir dil belgesi sunabilirler. Bu durumda YÖK tarafından kullanılan dönüştürme tablolarındaki dönüştürülmüş puanlar esas alınacaktır.
Erasmus Koordinatörlüğü Ulusla Ajans’ın üniversitemize tahsis ettiği hibe miktarına bağlı olarak kontenjanlarda değişiklik olması mümkündür. Öğrenciler Bahar dönemi için tercih yaparken partner üniversitedeki takvimler nedeniyle sadece aşağıdaki üniversiteleri tercih edebileceklerdir. Bu üniversitelerin dışındaki anlaşmalı olduğumuz diğer üniversiteleri de kapsayan 2020 Güz Dönemi için ayrıca ilana çıkılacaktır.
BAŞVURU TARİHLERİ
İLAN TARİHİ: 12/11/2019
SON BAŞVURU TARİHİ: 27/11/2019
Sonuçlara itiraz süresi sonuçların ilanını takiben 7 gün içerisinde dilekçe ile ASBÜ
Uluslararası Ofis’e yapılacaktır.
BAŞVURU ŞEKLİ VE YERİ
Başvuru formu ve diğer başvuru evraklarıyla bilgiler eksiksiz olarak hazırlanarak, ilgili akademik birimin Erasmus Koordinatörüne (Fakülte / Enstitü/ Yüksekokul) onaylatılarak, Uluslararası Ofise teslim edilmelidir. Eksik belge ve bilgilerle yapılan başvurular geçerli sayılmayacaktır.
BAŞVURU AŞAMASINDA İSTENEN BELGELER.
1- Erasmus Öğrenim Hareketliliği Başvuru Formu
2- Kısa özgeçmiş (Türkçe veya İngilizce olabilir, Europass CV kullanılması önerilir)
3- Not Dökümü (Güncel Onaylı Transkript)
4- Yabancı Dil Sınav Sonuç Belgesi.
Programa seçilen asil ve yedek adaylara ilişkin liste ASBÜ Erasmus Koordinatörlüğü sayfasında ilan edilecektir.
GENEL HÜKÜMLER
- Erasmus öğrenci öğrenim hareketliliği, Standart veya Genişletilmiş Erasmus Üniversite Beyannamesi ve yükseköğretim kurumunun Erasmus değişimi yapmak üzere var olan ikili anlaşmaları çerçevesinde gerçekleştirilir.
- Faaliyet, yükseköğretim kurumunda kayıtlı öğrencinin öğreniminin bir bölümünü ikili anlaşma ile ortak olunan yurtdışındaki yükseköğretim kurumunda gerçekleştirmesidir. Faaliyet süresi aynı akademik yıl içerisinde tamamlanabilecek 3 ila 12 ay arasında bir süre (1, 2 veya bazı ülkelerin sistemlerine göre 3 dönem) olabilir. Yararlanıcılar, Erasmus hareketlilik sürelerini hibesiz uzatmak istemeleri durumunda bu talepleri kabul edilir ve tüm Erasmus kurallarının uygulanması şartı ile öğrencinin hibesiz olarak kalmasına izin verilir.
- Lisans programlarının birinci sınıfında okuyan öğrenciler Erasmus öğrenim hareketliliği faaliyetinden yararlanamaz. (Birinci sınıfta okurken başvurularak, ikinci sınıftayken hareketlilikten yararlanılabilir.)
- Faaliyete katılacak öğrencilerin tam zamanlı öğrenciler olması gerekir. Öğrencilerin diploma/derecelerinin gerektirdiği çalışmaları yurtdışında yapmak üzere bir yarıyıl için 30, bir tam akademik yıl için 60 AKTS kredisine denk gelen programı takip etmek üzere gönderilmesi beklenir. Takip edilen programda başarılı olunan kredilere tam akademik tanınma sağlanır, başarısız olunan krediler bir sonraki akademik yıl içerisinde tekrar edilir.
- Yüksek Lisans 1. Sınıf öğrencilerinin değerlendirmesinde Genel Akademik Not Ortalaması yerine lisans mezuniyet ortalaması esas alınır.
- Öğrencilerin, başvurmayı düşündükleri üniversitelerin başvuru ve dil koşullarını öğrenmeleri gerekmektedir. Kurumlar her yıl dil şartlarını değiştirebileceklerinden, kurumlar arası anlaşmalarda yazan dil koşullarına ek olarak en güncel ve kesin bilgiye ulaşmak için, karşı kurumların web sayfalarını kontrol etmesi çok önemlidir.
- Öğrencilerin, başvurmayı düşündükleri üniversitelerin akademik takvimlerini incelemeleri gereklidir. Hem akademik takvim çakışmaları hem de bazı üniversitelerin öğrencileri belirle dönemlerde kabul etmesinden ötürü bu inceleme önem taşımaktadır.
- Gidilmesi planlanan üniversite ile ders uyumlulukları kontrol edilmeli, konuyla ilgili Erasmus Koordinatörüne danışılmalıdır.
- Başvuru tesliminden sonra tercih değişikliği yapılamayacağından tercihlerinizi yaparken dikkatli olmanız önem taşımaktadır
- Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi tarafından bir Erasmus Programına yerleştirilmiş olmanız, karşı kurum tarafından kabul edileceğiniz anlamına gelmemektedir.
ERASMUS ÖĞRENİM HAREKETLİLİĞİ İÇİN GEREKEN ASGARİ ŞARTLAR
Yararlanıcının tabiiyetine ilişkin şartın sağlanması esastır:
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
- Başka ülkelerin vatandaşı olmakla birlikte Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarında kayıtlı öğrenci olmak
Bu şartı takiben aşağıdaki hususlar sağlanmalıdır.
- Öğrencinin üniversite bünyesinde örgün eğitim kademelerinin herhangi birinde (birinci, ikinci veya üçüncü kademe) bir yükseköğretim programına kayıtlı, tam zamanlı öğrenci olması
- Birinci kademe (ön lisans, lisans) öğrencilerinin kümülatif akademik not ortalamasının asgari 2.20/4.
- İkinci (yüksek lisans) ve üçüncü kademe (doktora) öğrencilerinin kümülatif akademik not ortalamasının asgari 2.5/4.
- Öğrencilerin notlarının 4’lük sistemden 100’lük sisteme uyarlanışı, Yüksek Öğretim Kurulu tarafından uygulanan dönüştürme tablosuna göre yapılacaktır.
- Öğrencinin disiplin cezası alması veya alttan dersi olması gibi sebepler Erasmus programından faydalanmasına mani değildir.
- Bir öğrenci Erasmus öğrenim faaliyetinden, aynı öğrenim kademesi içinde (lisans, yüksek lisans veya doktora) toplamda 12 aya kadar hibe alarak faydalanabilir. Mevcut öğrenim kademesi içerisinde daha önce faaliyetlerden yararlanılmışsa, yeni faaliyetle beraber toplam süre 12 ayı geçmemelidir. Önceki bir kademedeyken öğrenim hareketliliği hibesi alan bir öğrenci, sonraki bir kademede yine hibe alarak Erasmus öğrenim hareketliliği faaliyeti gerçekleştirebilir. Staj hareketliliği faaliyetinden faydalanılmış olması, bir kez de öğrenim hareketliliği faaliyetinden faydalanılmasına engel değildir. Ancak öncelik daha önce Erasmus faaliyetinden yararlanmamış olan öğrenciye verilir. Ayrıca, öğrenim hareketliliği faaliyeti için alınabilecek hibenin üst sınırı, varsa daha önceki staj hareketliliği süresini 12 aya tamamlayacak süredir. Aynı kademede toplam 12 ayı aşan faaliyet süresi için hibe ödenmez.
ERASMUS ÖĞRENİM HAREKETLİLİĞİ DEĞERLENDİRME KRİTERİ
Öğrenci seçimi, ilan edilen değerlendirme ölçütleri ve ağırlıklı puanları dikkate alınarak, en yüksek puanı alan öğrencilerin Erasmus öğrencisi olarak belirlenmesi suretiyle gerçekleştirilir. En yüksek puanı alan öğrenciler bütçe kontenjanı dâhilinde seçilir. 2019/2020 akademik yılı öğrenim hareketliliği başvurularını değerlendirmede kullanılacak değerlendirme ölçütleri ve ağırlıklı puanlar şunlardır:
Akademik başarı düzeyi : % 50
Dil seviyesi : % 50
(Toplam yüz puan üzerinden)
- Engelli öğrencilere ( engelliliğin belgelenmesi kaydıyla) +10 puan
- Şehit ve Gazi çocuklarına +15 puan
- Daha önce Erasmus hareketliliğinden yararlananlara (hibeli veya hibesiz her bir faaliyet için) : -10 puan
- Vatandaşı olunan ülkede hareketliliğe katılanlara: -10 puan
- Geçtiğimiz yıllarda Üniversitemiz Erasmus Yabancı dil sınavlarına başvurduğu halde girmemiş olanlara: -5 puan
- 2828 Sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu Kapsamında haklarında korunma, bakım veya barınma kararı alınmış öğrencilere: +10 puan. (Önceliklendirme için öğrencinin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan hakkında 2828 sayılı Kanun uyarınca koruma, bakım veya barınma kararı olduğuna dair yazıyı ibraz etmesi gerekir.)
- Hareketliliğe seçilen öğrencilere: Yükseköğretim kurumu tarafından hareketlilikle ilgili olarak düzenlenen toplantılara/eğitimlere mazeretsiz katılmama (öğrencinin Erasmus’a tekrar başvurması halinde uygulanır) -5
- Dil sınavına gireceğini beyan edip mazeretsiz girmeyenlere ( öğrencinin Erasmus’a tekrar başvurması halinde uygulanır. -5
- Hareketliliğe seçildiği halde süresinde feragat bildiriminde bulunmaksızın hareketliliğe katılmayanlara: -10
KONTENJANLAR:
Aşağıdaki üniversitelerin ilgili bölümlerine 2020 Bahar Dönemi için üniversitemizden toplamda 6 öğrenci gönderilecektir. Bu nedenle 6 Asıl 12 yedek öğrenci seçilecektir. Bu kontenjanlar Lisans ve Yüksek Lisans öğrencileri için toplam kontenjandır.
Ülke |
Üniversite |
Bölümler |
Kontenjan |
Almanya |
Otto-Friedrich-Universitat Bamberg |
Uluslararası İlişkiler |
2 |
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi |
|||
İtalya |
Universita Degli Studi Di Milano |
İngiliz Dili ve Edebiyatı |
2 |
Makedonya |
International Balkan University |
Uluslararası İlişkiler |
2 |
Ekonomi |
|||
İşletme |
|||
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi |
|||
İngiliz Dili ve Edebiyatı |
|||
Toplam |
6 |
2020 Bahar Dönemi için sadece bu listede yer alan birimlerden öğrenci gönderilebilecektir. Öğrencilerimizin, başvurmayı düşündükleri üniversiteleri öncesinde araştırmalar kendi yararlarına olacaktır.
HİBELER:
Öğrenci hareketliliği faaliyetlerinin gerçekleştirilebileceği ülkeler hayat standardı düzeylerine göre 2 gruba ayrılmış ve ülke grupları için aylık öğrenim ve staj hibeleri belirlenmiştir. Ülke grupları ve bu ülkelere gidecek öğrencilere verilecek aylık hibe miktarları aşağıdaki tabloda yer almaktadır:
Ülke Grupları |
Hareketlilikte Misafir Olunan Ülkeler |
Aylık Hibe Öğrenim (Avro) |
Aylık Hibe Staj (Avro) |
1. ve 2. Grup Program Ülkeleri |
Birleşik Krallık*, Danimarka, Finlandiya, İrlanda, İsveç, İzlanda, Lihtenştayn, Lüksemburg, Norveç, Almanya, Avusturya, Belçika, Fransa, Güney Kıbrıs, Hollanda, İspanya, İtalya, Malta, Portekiz, Yunanistan, |
500 |
600 |
3. Grup Program Ülkeleri |
Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Hırvatistan, Letonya, Litvanya, Macaristan, Makedonya, Polonya, Romanya, Sırbistan, Slovakya, Slovenya, Türkiye |
300 |
400 |
Program ülkeleri arasında öğrenim ve staj hareketliliği için öğrencilere gidiş-dönüş seyahatleri için ayrıca destek verilmemektedir.
HİBE HESAPLAMA
- İlk ödeme olarak, öngörülen toplam faaliyet süresine göre hesap edilen toplam hibenin %80’i ödenir.
- İkinci taksit, öğrenim dönemi sonunda, öğrenciye verilen katılım belgesi ve kesin gerçekleşen faaliyet süresi ve öğrencinin başarı ve sorumluluklarını yerine getirme düzeyi dikkate alınarak yapılır. Sorumluluklarını yerine getirmeyen ve/veya başarısız öğrencilerin hibelerinde kesinti yapılması söz konusudur.
- Faaliyet başlamadan önce yapılacak planlamada gidilecek kurumdaki akademik takvim, öğrencilerin davet mektuplarında yer alan süreler gibi bilgi ve belgelere göre süre ve hibe konusunda üst sınır belirlenir
- Faaliyet tamamlandığında yurt dışında gerçekleşen fiili faaliyet süresine ve öğrencinin sorumluluklarını yerine getirme düzeyine bakılarak öğrencinin toplam nihai hibesi yeniden hesaplanır. Kesin faaliyet süresi, katılım sertifikasında bulunan faaliyet başlangıç-bitiş tarihleri ve pasaportta yer alan giriş-çıkış tarihlerine göre hesaplanır.
ÖZEL KOŞULLAR:
- Hareketlilik süresinin asgari sürenin altında olması durumunda (3 tam ay) söz konusu hareketlilik için hibe ödemesi yapılmaz. Öğrencinin erken dönmesini zorunlu kılacak mücbir sebep yoksa asgari faaliyet süresi şartına uygun olmaması nedeniyle kabul edilmemektedir.
- Öğrencilerin, mücbir sebeplerle (zorunluluk nedeniyle; ailevi sebepler, sağlık sebepleri, doğal afet gibi) planlanan hareketliliğin erken sonlandırılması gerektiği durumlarda öğrencilerin, bu durumlarını önceden Uluslararası Ofisle iletişime geçerek, Uluslararası Ofise bildirmeleri gerekmektedir. Durumun mücbir bir sebepten kaynaklanıp kaynaklanmadığına ilişkin onay, Koordinatörlüğümüzce Ulusal Ajans Başkanlığı’na sorularak alınacaktır. Durumları mücbir sebep olarak değerlendirilen öğrencilerin yurtdışında kaldıkları süre karşılığı hibe miktarı kendilerinde bırakılmak üzere, fazladan ödenen hibenin iadesi istenir.
- Öğrencilerin, hareketliliğe başladıktan kısa bir süre (3 aylık asgari süre sağlanmadan) sonra kendi istekleriyle (mücbir sebep olmaksızın) hareketliliklerini sona erdirmeleri halinde, öğrenciye ödenmiş bulunan hibe varsa geri talep edilir.
- Öğrencilerin, hareketliliğe başladıktan sonra öğrencilik sorumluluklarını yerine getirmemeleri halinde (derslere devam etmemek ya da sınavlara girmemek gibi), öğrenciye ödenmiş bulunan hibe varsa geri talep edilir.
- Engelli / özel ihtiyaç sahibi öğrencilerimizin programa seçilmeleri halinde, kendilerine ek hibe desteği sağlanabilecektir. Ek hibe oranı, alınacak toplam Erasmus hibesini geçemez. Özel ihtiyaç desteği hakkında ayrıntılı bilgi, Koordinatörlüğümüzden alınabilir.
- Tez aşamasında gidecek öğrencilerin karşı üniversitenin de kabul etmesi halinde ders almalarında bir engel bulunmamaktadır.
- Yedek Yerleştirme; İptal eden öğrenciler olması durumunda, yedek listede bulunan öğrenciler arasından, karşı kurumun akademik takvimine göre yapılacaktır. Asil aday öğrenci listesinde bulunan bir öğrencinin hakkını iptal ettirmesi, yedek yerleştirmeden yararlanmasını hiçbir şekilde sağlamaz. Bu sebeple tercih yaparken bilinçli şekilde davranınız.
- Burada belirtilemeyen tüm hususlarda, ilgili yılın Erasmus uygulama el kitabı hükümleri uygulanır.
DİKKAT! Faaliyete katılmak üzere tercih edeceğiniz üniversitelerin (azami 3 tercih) Erasmus sayfalarını mutlaka inceleyiniz ve başta dil yeterliliklerine ilişkin koşullar olmak üzere, bilgi sahibi olarak tercihte bulununuz. Bu koşullarda eksik bilgi sahibi olunarak yapılacak tercihlerin sonucunda, öğrencinin karşı üniversite tarafından kabul edilmemesi veya vize alamaması gibi olası mağduriyetlerde, sorumluluk yararlanıcı adayının kendisine ait olacaktır.