Ana içeriğe atla

2022 ve 2023 EĞİTİM ÖĞRETİM YILLARI İÇİN ERASMUS+ ÖĞRENİM ve STAJ HAREKETLİLİĞİ İLANI

(2020-1-TR01-KA103 ve 2021-1-TR01-KA131 Projeleri Ortak İlan)

Başvuru için: https://www.turkiye.gov.tr/abevgpm-erasmus-ve-esc-basvurulari

Erasmus + Programı kapsamında 2022 ve 2023 Akademik Yılları için Öğrenci Öğrenim Hareketliliği çerçevesinde Üniversitemizden hareketliliğe katılmak isteyen öğrencilerimiz,  21 MAYIS 2022  tarihine kadar Türkiye Ulusal Ajansı tarafından yapılandırılan E-devlet Kariyer Kapısı platformu üzerinden ve çevrimiçi olarak başvurularını yapabilirler. Tüm başvuru, seçim ve yerleştirme iş ve işlemleri bu platform üzerinden yürütülecektir. Başvuru belgelerinin fiziki olarak iletilmemesi, yalnızca Başvuru Portalının ilgili bölümüne yüklenmesi gerekmektedir. Lütfen başvuruda ilan edilen başvuru tarih aralıklarına dikkat ediniz. Son başvuru tarihinden sonra başvuru kabul edilmeyecektir. E-devlet Kapısı platformu üzerinde yapılandırılan başvuru portalı 21.05.2022 tarihinde saat 23:59 itibariyle kapanacak, belirtilen tarih ve saatten sonra sisteme başvuru ya da belge girişi yapılamayacaktır.Başvuru işlemleri yalnızca E-devlet Kapısı platformu üzerinden gerçekleştirilecektir.

Tüm başvurular, başvurunun yapıldığı Akademik Dönem için geçerliliği bulunan ve E-devlet Portalı üzerinde güncellenen İkili Anlaşmalar ve bunların açık olan kontenjanları gözetilerek gerçekleştirilecektir. Tüm adaylar aşağıda belirtilen değerlendirme ölçütleri nispetinde oluşan ağırlıklı puanlarına göre sıralanacak ve başvuru sırasında oluşturdukları tercih sırlamaları nihai olarak gözetilecektir. Başvuru takvimi dışında adayların tercih sıralamalarında değişikliğe gidilmesi mümkün olamayacağı için, tüm adayların tercihlerini en çok yerleştirilmek istedikleri Yükseköğretim Kurumundan başlayarak oluşturmaları önem taşımaktadır. Seçim Sonuçlarının ve Geçici Seçim Listesinin ilanından sonra, seçim ve yerleştirmeye konu tüm itiraz, başvuru ve talepler e-posta yoluyla kabul edilecektir. Erasmus+ Programlarının yürütülmesi ile ilgili tüm sorularınızı erasmus@asbu.edu.tr adresine iletebilirsiniz.  

Süreç takvimi aşağıdaki gibi işleyecektir.

İlan tarihi

25 Nisan 2022

Başvuru tarihi

25 Nisan 2022

Son başvuru tarihi

21 Mayıs 2022

Değerlendirme sonucu ilanı

23 Mayıs 2022

İtiraz için son tarih

27 Mayıs 2022

2022 Güz Dönemi için Feragat Süresi

3 Haziran 2022

 

Başvuruda bulunacak olan öğrencilerimizin kendi akademik birimlerindeki Erasmus koordinatörleriyle görüşerek öğrenim hareketliliği yapmak istedikleri üniversite tercihlerine ilişkin onay almaları gerekmektedir. (Başvuru belgesinde onay kısmı bulunmaktadır.)  Kazandığı ilan edilen öğrencilerin alacağı hibeler, sadece aday öğrencilerin Uluslararası Ofis tarafından ilan edilen şartları tam olarak yerine getirdiği takdirde hak edilmiş sayılır. Bu adaylar Üniversitemizle sözleşme imzalayıncaya kadar sadece aday olarak kabul edilirler.  İlan edilen tarihlerde katılınması gereken toplantı, teslim edilmesi gereken evrak vs. gibi aday öğrencilerin yapmaları gereken hususlarda mücbir bir sebep belgelemeden sorumluluklarını yerine getirmeyen adayların hibeleri yedek adaylara aktarılabilir veya tümden iptal edilebilir. Uluslararası Ofis tarafından duyurulmuş sorumlulukları yerine getirmeyen adaylar haklarından feragat etmiş kabul edilirler. Hibe kazanan asil ve yedek tüm adayların Uluslararası Ofis tarafından yapılacak olan toplantıya katılımı zorunludur.

Başvuruda bulunacak olan öğrencilerimizin kendi akademik birim koordinatörleriyle görüşerek başvurmak istedikleri üniversitelerin ilgili programlarındaki dersleri incelemeleri ve tercih yaparken bu durumu göz önünde bulundurmaları gerekmektedir. Öğrencilerimiz üniversitemizin anlaşmalı olduğu ve bu ilanda belirtilen üniversiteler arasından birden fazla tercihte bulunabilirler. 

Bu ilan kapsamında gerçekleştirilecek hareketlilik 2022-2023 Akademik Yılı Güz dönemindeki faaliyetleri kapsamaktadır. Bu tarih aralığı dışında gerçekleştirilen hareketlilikler, hiçbir şekilde bu ilan kapsamında değerlendirilemez. Faaliyete katılım sağlanabilecek dönem,  2022-2023 Akademik Yılı Güz Dönemi olduğundan öğrencilerimiz hareketliliğe bu dönemi tercih ederek başvurabilirler.

Her bölümden yeteri kadar uygun başvuru olması ve hibenin yeterli olması halinde mevcut hibe tüm bölümlere eşit kontenjan olacak şekilde (her bölüme Güz dönemi için 1 kişi) taksim edilecektir.

Diğer bölümlerimizden yeteri kadar uygun başvuru olmaması veya hibe artışı olması halinde, söz konusu hibe, daha önce Erasmus hareketliliğinden yeteri kadar istifade edememiş bölüm ve programlara öncelik verilmek suretiyle yeniden dağıtılabilir.

Başvurularda hibenin tüm bölümlerden yapılan başvurulara eşit olarak dağıtılması esas alınmaktadır. Bu durumda başvuran öğrenciler kendi akademik birimlerinden yapılan başvurular içerisinde bir değerlendirilmeye tabi tutulacaktır. Bölümlerden yeteri kadar başvuru olmaması halinde ise başvuru yapılmayan ya da yetersiz başvuru yapılan bölümler içi ayrılmış kontenjan diğer bölümlere aktarılabilecektir.

Değerlendirmede esas alınacak dil puanı üniversitemiz Yabancı Diller Yüksekokulunun yapmış olduğu Erasmus Dil sınavından elde edilen puandır. 

BAŞVURU ŞEKLİ VE YERİ

Başvuru formu ve diğer başvuru evraklarıyla bilgiler eksiksiz olarak hazırlanarak, ilgili akademik birimin Erasmus Koordinatörüne (Fakülte / Enstitü / Yüksekokul) onaylatılarak, Ulusal Ajans Kariyer Kapısı platformuna yüklenmelidir. Eksik belge ve bilgilerle veya Erasmus Koordinatörü imzası/onayı olmadan yapılan başvurular geçerli sayılmayacaktır.

BAŞVURU AŞAMASINDA İSTENEN BELGELER.

1- Erasmus Öğrenim/Staj Hareketliliği Başvuru Formu

2- Transkript (Lisans için Genel Akademik Not Ortalaması 2,20’nin altında olan öğrencilerin başvurusu geçersiz kabul edilecektir.)

3- Yabancı Dil Sınav Sonucu (Sınav sonucunuz Ofisimizde mevcuttur. EK belgeye gerek yoktur. İngilizce Dil Sınav Sonucu 70’in altında olan öğrencilerin başvurusu geçersiz kabul edilecektir.)

Programa seçilen asil ve yedek adaylara ilişkin liste, ASBU Erasmus Koordinatörlüğü web sayfasında ilan edilecektir.  

GENEL HÜKÜMLER

Faaliyet, yükseköğretim kurumunda kayıtlı öğrencinin öğreniminin bir bölümünü ikili anlaşma ile ortak olunan partner yükseköğretim kurumunda gerçekleştirmesidir. Yararlanıcılar, Erasmus hareketlilik sürelerini hibesiz uzatmak istemeleri durumunda bu talepleri değerlendirilerek kabul edilebilir ve tüm Erasmus kurallarının uygulanması şartı ile öğrencinin hibesiz olarak kalmasına izin verilebilir. Üniversitemiz daha çok sayıda öğrencinin Erasmus hibesinden istifade edebilmesi amacıyla öğrencilerin 1 yarıyıl için hareketliliğe katılmalarını desteklemektir.

Lisans programlarının ilk dönemlerini bitirmemiş öğrenciler Erasmus öğrenim hareketliliği faaliyetinden yararlanamaz.

Lisans programlarının birinci sınıfının 2. dönemini ifa eden öğrenciler başvuruda bulunabilir.

Yüksek Lisans veya Doktora öğrencilerinin ilk dönemini ifa eden öğrenciler başvuruda bulunabilir.

Yüksek Lisans 1. Sınıf 1. Dönem öğrencilerinin değerlendirmesinde Genel Akademik Not Ortalaması yerine lisans mezuniyet ortalaması esas alınır.

Doktora 1. Sınıf 1. Dönem öğrencilerinin değerlendirmesinde Genel Akademik Not Ortalaması yerine yüksek lisans mezuniyet ortalamaları esas alınır.

Tez döneminde hareketlilik yapmak isteyen öğrenciler başvuruları esnasında ASBÜ’deki tez danışmanlarından hareketliliğe katılabileceğine ilişkin bir onay mektubu ile gidecekleri üniversiteden uygun bir öğretim üyesinin tez faaliyetlerini takip edeceğine ilişkin bir onay mektubu ibraz etmek zorundadırlar. (2 mektup)

Bu öğrenciler dönüşlerinde gittikleri ve tez çalışmalarına danışmanlık yapan bu öğretim üyesinin tez çalışmalarını başarılı bulduğuna ilişkin geçerli bir belge/mektup ibraz etmek zorundadırlar.

Faaliyete katılacak öğrencilerin tam zamanlı öğrenci olması gerekir. Öğrencilerin diploma/derecelerinin gerektirdiği çalışmaları yurtdışında yapmak üzere bir yarıyıl için 30, bir tam akademik yıl için 60 AKTS kredisine denk gelen programı takip etmek üzere gönderilmesi beklenir. Takip edilen programda başarılı olunan kredilere tam akademik tanınma sağlanır, başarısız olunan krediler bir sonraki akademik yıl içerisinde tekrar edilir. Hareketliliğe katılan ancak derslerini başarıyla tamamlayamayan öğrencilerden başarısız olduğu AKTS oranında hibe Komisyonca dönüş sonrası yapılan değerlendirme sonrası kesilebilir.

Öğrencilerin, başvurmayı düşündükleri üniversitelerin başvuru ve dil koşullarını öğrenmeleri kendi sorumluluklarındadır. Kurumların her yıl dil şartlarını güncelleyebilme ihtimali nedeniyle, kurumlar arası anlaşmalarda yazan dil koşullarına ek olarak en güncel ve kesin bilgiye ulaşmak için, karşı kurumların web sayfalarını kontrol etmesi gereklidir.

Öğrencilerin, başvurmayı düşündükleri üniversitelerin akademik takvimlerini incelemeleri gereklidir. Hem akademik takvim çakışmaları, hem de bazı üniversitelerin öğrencileri belirli dönemlerde kabul etmesinden ötürü bu inceleme önem taşımaktadır.

Gidilmesi planlanan üniversite ile ders uyumlulukları ilgili bölüm Koordinatörüyle birlikte kontrol edilmeli, konuyla ilgili akademik birimdeki Erasmus Koordinatöründen onay alınmalıdır. Ders uyumluluğu olmadığı halde hibe kazanan ve ders uyumu olmaması nedeniyle hareketliliği iptal eden/edilen öğrencinin hibesi yedek öğrencilere aktarılabilir.

Başvuru tesliminden sonra tercih değişikliği yapılamayacağından tercihlerinizi yaparken dikkatli olmanız önem taşımaktadır.

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi tarafından bir Erasmus Programına yerleştirilmiş olmanız, karşı kurum tarafından kabul edileceğiniz anlamına gelmemektedir.

Mevcut Pandemi koşulları nedeniyle öğrencilerimizin her türlü beklenmedik durumu göz önüne alarak başvurmaları yerinde olacaktır. Hareketliliğin yüz yüze yapılamadığı durumlarda uzaktan hareketlilik yapılması mümkündür.  Fiziksel olarak hareketliliğin mümkün olmadığı böyle bir durumda hibenin geri ödenmesi de dâhil olmak üzere Ulusal Ajans tarafından belirlenmiş/belirlenebilecek kuralların geçerli olacağı not edilmelidir.

ERASMUS ÖĞRENİM HAREKETLİLİĞİ BAŞVURUSU İÇİN GEREKEN ASGARİ ŞARTLAR

Öğrencinin üniversite bünyesinde örgün eğitim kademelerinin herhangi birinde (birinci, ikinci veya üçüncü kademe) bir yükseköğretim programına kayıtlı, tam zamanlı öğrenci olması,

Öğrencinin bir dönem için en az 30 AKTS ders yükünün mevcut olması.

Birinci kademe (ön lisans, lisans) öğrencilerinin kümülatif akademik not ortalamasının asgari 2.20/4,

İkinci (yüksek lisans) ve üçüncü kademe (doktora) öğrencilerinin kümülatif akademik not ortalamasının asgari 2.5/4, olması,

Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından yapılmış Erasmus Dil Sınavından asgari 70/100 alınmış olması gerekmektedir. (Sadece İngilizce için)

(Öğrencilerin notlarının 4’lük sistemden 100’lük sisteme uyarlanışı, Yüksek Öğretim Kurulu tarafından uygulanan dönüştürme tablosuna göre yapılacaktır.)

Öğrencinin disiplin cezası alması, irregular öğrenci olması veya alttan dersi olması gibi sebepler Erasmus programından faydalanmasına mani değildir.

Bir öğrenci Erasmus öğrenim faaliyetinden, aynı öğrenim kademesi içinde (lisans, yüksek lisans veya doktora) toplamda 12 aya kadar hibe alarak faydalanabilir. Mevcut öğrenim kademesi içerisinde daha önce faaliyetlerden yararlanılmışsa, yeni faaliyetle beraber toplam süre 12 ayı geçemez. Önceki bir kademedeyken öğrenim hareketliliği hibesi alan bir öğrenci, sonraki bir kademede yine hibe alarak Erasmus öğrenim hareketliliği faaliyeti gerçekleştirebilir. Staj hareketliliği faaliyetinden faydalanılmış olması, bir kez de öğrenim hareketliliği faaliyetinden faydalanılmasına engel değildir. Ancak öncelik daha önce Erasmus faaliyetinden yararlanmamış olan öğrenciye verilir. Ayrıca, öğrenim hareketliliği faaliyeti için alınabilecek hibenin üst sınırı, varsa daha önceki staj hareketliliği süresini 12 aya tamamlayacak süredir. Aynı kademede toplam 12 ayı aşan faaliyet süresi için hibe ödenmez.

ERASMUS ÖĞRENİM HAREKETLİLİĞİ DEĞERLENDİRME KRİTERLERİ

Öğrenci seçimi kriterleri ve hesaplamada kullanılacak puan veya oranları aşağıdaki gibidir.

1. Akademik başarı düzeyi (% 50, Genel Akademik Not Ortalaması Lisans düzeyinde 2,20’nin, Lisansüstü düzeyde 2,50’nin altında olan öğrencilerin başvurusu kabul edilmemektedir.)

2. Yabancı dil seviyesi (% 50)

Öğrenci seçimlerinde Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Yabancı Diler Yüksekokulu tarafından uygulanan Erasmus+ Dil sınavından alınan puanla Genel Akademik Not Ortalamasının aritmetik ortalaması esas alınır.  Dil yeterliliği ve dil düzeyi belirlenirken gidilecek olan kurumla yapılan anlaşmadaki yabancı dil esas alınır. Anlaşmanın yapılmasının gerekmediği staj başvurularında gidilecek ülkenin resmi dilinin yeterlik ve düzeyi esas alınır. Gidilecek kurumda söz konusu ülkenin resmi dili dışında bir dil kullanılmaktaysa bu durumda başvuru esnasında ilgili kurumdan bu dille staj yapılabileceğine ilişkin yazılı bir belge sunulması gerekir.

Dil düzeyi belirlenirken Üniversitemizin Erasmus+ kapsamında ilgili yılda düzenlediği ilgili Dil sınavlarının sonucu esas alınır. Bu sınava girme şansı bulunmadığını belgeleyebilen adayların Üniversitemizin Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından düzenlenmiş Yeterlik Belgelerinden birini sunması mümkündür. Başvuruda sunulacak İngilizce Yabancı Dil belgesi puanı 100 üzerinden 70’den az olamaz.

Üniversitemizin dil sınavı düzenlemediği dillerden birinde (Kurumlararası Anlaşmada belirtilmiş olması ve bu dilden bir başvuru olması halinde) YÖK tarafından eşdeğerliği kabul edilen uluslararası dil sınavlarından veya belgelerinden biri ile işlem yapılması mümkündür. Bu durumda başvuruda kullanılacak alt eşik YÖK tarafından kullanılan eşdeğerlik ve dönüşüm tablolarına uygun olarak yapılır. Bunun mümkün olmadığı durumlarda Uluslararası Ofis Yönetimi söz konusu dil belgesiyle ilgili aynı durumda başvuran tüm adaylara eşit şekilde uygulanacak bir kararla alt eşik belirleyebilir.

3. Şehit ve gazi çocuklarına (+10) (sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı katılımcılar için uygulanır)  

4. Engelli öğrenciler için (engelliliğinin belgelendirilmesi koşulu ile) (+10)

5. 2828 Sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu Kapsamında haklarında koruma, bakım veya barınma kararı alınmış öğrencilere yükseköğretim kurumu tarafından uygun görülen miktarda ilave puan (+10)

6. Başvuru esnasında staj yeri kabul mektubu sunan öğrencilere yükseköğretim kurumu tarafından uygun görülen miktarda ilave puan (+10) 

(Staj kabul mektubunun Erasmus Ofisine sunulması için son başvuru tarihinden sonra en fazla 30 gün süre tanınacaktır. Bu 30 gün içerisinde geçerli ve uygun bir staj kabul mektubu sunmayan öğrencilerin hibeleri yedek sırada bekleyen aday öğrenciye aktarılacaktır. )

7. Daha önce Hayatboyu Öğrenme Programı veya Erasmus+ kapsamında yükseköğrenim öğrenim veya staj hareketliliğinden hibeli veya hibesiz yararlanmış öğrenciler için daha önce yararlanılan her bir faaliyet için (– 10) puan azaltma

8. Vatandaşı olunan ülkede hareketliliğe katılma durumunda (– 10) puan azaltma

9. Seçildiği halde, süresinde feragat bildiriminde bulunmaksızın hareketliliğe katılmama durumunda, (– 10) puan azaltma

10. Birden fazla hareketlilik türüne aynı anda başvurma halinde, öğrencinin tercih edeceği hareketlilik için (– 10) puan azaltma

11. Hareketliliğe seçilen öğrenciler için: (Hareketlilikle ilgili olarak düzenlenen toplantılara/eğitimlere mazeretsiz katılmama durumunda, öğrencinin yapacağı sonraki başvurularda) (– 10) puan azaltma

12. Dil sınavına gireceğini beyan edip, mazeretsiz girmeme durumunda, öğrencinin yapacağı sonraki başvurularda (– 10) puan azaltma

 KONTENJANLAR:

Daha önce Erasmus hareketliliğinden öğrencileri istifade edememiş üniversitemizdeki bölümlere/programlara öncelik verilmek suretiyle değerlendirme yapılacaktır.

Başvurular arasında yapılacak olan değerlendirme Proje yılları arasında ayrı ayrı yapılacaktır. Öğrenim için 2020 Yılı Projesi için 2 asil 2 yedek, 2021 Yılı Projesi için 8 asil 8 yedek kontenjan tahsis edilmiştir.

Staj için 2020 Yılı Projesi için 3 asil 3 yedek, 2021 Yılı Projesi için 4 asil 4 yedek kontenjan tahsis edilmiştir.

Başvurulardaki staj sürelerine göre talep edilen hibe miktarının artması durumunda ilave kontenjanlar tahsis edilebilir.

HİBELER:

Öğrenci hareketliliği faaliyetlerinin gerçekleştirilebileceği ülkeler hayat standardı düzeylerine göre 2 gruba ayrılmış ve ülke grupları için aylık öğrenim ve staj Hareketliliği hibeleri belirlenmiştir. Ülke grupları ve bu ülkelere gidecek öğrencilere verilecek aylık hibe miktarları aşağıdaki tabloda yer almaktadır:

Ülke Grupları

Hareketlilikte Misafir Olunan Ülkeler

Aylık Hibe

Öğrenim

(Avro)

Aylık Hibe

Staj

(Avro)

1. ve 2. Grup

Program Ülkeleri

Birleşik Krallık*, Danimarka, Finlandiya, İrlanda, İsveç, İzlanda, Lihtenştayn, Lüksemburg, Norveç, Almanya, Avusturya, Belçika, Fransa, Güney Kıbrıs, Hollanda, İspanya, İtalya, Malta, Portekiz, Yunanistan,

500

600

3. Grup Program

Ülkeleri

Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Hırvatistan, Letonya, Litvanya, Macaristan, Makedonya, Polonya, Romanya, Sırbistan, Slovakya, Slovenya, Türkiye

300

400

 

Program ülkeleri arasında öğrenim ve staj hareketliliği için öğrencilere gidiş-dönüş seyahatleri için ayrıca destek verilmemektedir.

HİBE HESAPLAMA

·         Öngörülen toplam faaliyet süresine göre hesap edilen toplam hibenin %80’i gidiş öncesi ödenir.

·         Geri kalan % 20’lik hibe, faaliyetin başarıyla bitirilmesi ve ilgili evrakın Ofise teslim edilmesi sonrasında dönüş sonrası ödenir. Kesin faaliyet süresi, katılım sertifikasında bulunan faaliyet başlangıç-bitiş tarihleri ile pasaportta yer alan giriş-çıkış tarihlerine göre hesaplanır.

·         Sorumluluklarını yerine getirmeyen ve/veya başarısız öğrencilerin hibelerinde kesinti yapılması söz konusudur. Kesinti miktarı öğrencinin durumu incelenerek Üniversitemizin Değişim Komisyonunca yapılan değerlendirme sonucunda adil şekilde belirlenir.

ÖZEL KOŞULLAR:

·         Hareketlilik süresinin asgari sürenin altında olması durumunda (60 günden az olması durumunda) söz konusu hareketlilik için hibe ödemesi yapılmaz. Öğrencinin erken dönmesini zorunlu kılacak mücbir bir sebep yoksa, öğrencilerin kendi istekleriyle hareketliliklerini sona erdirmeleri halinde, asgari faaliyet süresi şartına uygun olmaması nedeniyle, öğrenci tarafından hibe iade edilir.

·         Öğrencilerin, mücbir sebeplerle (zorunluluk nedeniyle; ailevi sebepler, sağlık sebepleri, doğal afet gibi) planlanan hareketliliğin erken sonlandırılması gerektiği durumlarda öğrencilerin, bu durumlarını önceden Erasmus Ofisiyle iletişime geçerek, Erasmus Ofisine bildirmeleri gerekmektedir. Durumun mücbir bir sebepten kaynaklanıp kaynaklanmadığına ilişkin onay, Koordinatörlüğümüzce gerekli mercilerle görüşülerek alınacaktır. Durumları mücbir sebep olarak değerlendirilen öğrencilerin yurtdışında kaldıkları süre karşılığı hibe miktarı kendilerinde bırakılmak üzere, fazladan ödenen hibenin iadesi istenir.

·         Engelli / özel ihtiyaç sahibi öğrencilerimizin programa seçilmeleri halinde, kendilerine ek hibe desteği sağlanabilecektir. Ek hibe oranı, alınacak toplam Erasmus hibesini geçemez. Özel ihtiyaç desteği hakkında ayrıntılı bilgi, Koordinatörlüğümüzden alınabilir.

·         Bu ilanda öngörülmeyen hususlarda süreç içerisinde yeni bir gelişme ortaya çıkması halinde, ilgili yılın Erasmus uygulama el kitabına uygun olarak Üniversitenin Değişim Komisyonu yeni bir karar alıp uygulama yetkisine sahiptir.

 

 

 

Hizmetlerimizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz.

asbu.edu.tr' yi kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.